Dondurma Dolaplarının Temizliği
Dolap temizliği çok önemlidir. Dolap yüzeyi her gün en az bir defa temizlenmelidir. Sıcak su, deterjan veya uygun bir sanite edici ile makine ve hareketli hafif parçalar temizlenmelidir. Plastik yüzeylerde alkol, aseton gibi yüzeyi aşındıracak ya da bozabilecek maddelerden uzak durulmalıdır. Cam yüzeylerde oluşan kireç lekelerini gidermek için özel cam temizleme sıvıları kullanılmalıdır. Temizlik yaparken tek kullanımlık kağıt havlu ya da bezler kullanılmalı ve kullanıldıktan sonra atılmalıdır.
Dolabın iç yüzeyi her gün en az bir kere temizlenmelidir. Dolap içinde oluşan kar, dolap dokusuna zarar vermeyecek plastiklerle temizlenmelidir. Bu sayede hem daha iyi bir soğutma performansı hem de elektrik tasarrufu sağlanır.
Dolap içine koyacağınız dondurma harici ürünler (su, gazlı içecek, karpuz, et vb.) dondurmaların erimesine neden olur. Ayrıca hijyen kuralları gereği konulmaması gerekmektedir.
Dolaba yükleme sınırı olan kırmızı çizginin üzerine dondurma konulmamalıdır. Yükleme seviyesinin üzerinde kalan ürünler soğutmadan yararlanamazlar.
Dondurmanın kepçe ya da kaşık yardımıyla kolay bir şekilde alınabilmesi için depolama sıcaklığının ana dondurucularda -20°C, servis yapılan kabinlerde Maraşım için -18°C, Ice Dream ve Golf için – 20°C olması gerekmektedir.
Dolap Yerleştirilmesi ve Çevre Düzenlemesi
Olası sorunları engellemek ve dondurmanın tazeliğine ve kalitesine zarar vermemek için kullanma kılavuzunda belirtilen talimatların yerine getirilmesi gerekmektedir.
Dondurma dolapları direkt olarak güneş ışığı almayan ve ısıtıcı cihazlardan uzak bir noktaya yerleştirilmelidir. Böylece dolap içi sıcaklığının yükselmesi ve karlamanın önüne geçilerek dolap motorunun daha fazla çalışmasına bağlı elektrik tüketiminin önüne geçilecektir.
Dolap fanının bulunduğu ızgaralarının önü kapatılmamalı ve kirlenmesine izin verilmemelidir.
Dolap fişi asla çekilmemelidir. Aksi durumda dondurmalarda erime riski oluşacaktır. Ayrıca fiş yeniden takıldığında dolabın önceki sıcaklığına ulaşması için motor gereğinden fazla çalışacak ve daha fazla enerji tüketecektir.
Dolabın etrafında çöp kovası bulunmaması hijyen ve çevre temizliği açısından çok önemlidir. Ayrıca çöp kovalarının kapaklı olması, içine poşet geçirilmesi ve günde birkaç kez değiştirilmesi gerekmektedir.
Kırılıp ürün içine düşme riskleri olduğundan ürün cup’ları soğutularak dolap içine yerleştirilmelidir.
Dolaplar rüzgar alan bölgelere karşı açık olmamalıdır.
Dolapların üzeri uygun bir biçimde kapatılmalıdır. Aksi taktirde ürünlerde erime ya da karlanma riski oluşabilir.